6 knep när du ger barn flytande vitaminer

Det kan vara enklare sagt än gjort att ge sitt barn flytande vitaminer. Här är några knep för hur man kan göra för att det ska bli lite enklare.

1. Slipp spill på kläderna

Passa på att ge ditt barn flytande vitaminer innan badet, på skötbordet eller i andra situationer när barnet inte har kläder på sig. Då gör det ingenting om det spills ut eller hamnar utanför munnen. Kanske kan barnet själv få hålla i skeden så det blir lite extra roligt?

2. Spruttricket för flytande vitaminer

Prova att suga upp de flytande vitaminerna i en plastspruta (utan nål förstås), och spruta försiktigt in det i munnen på barnet. Eller låt ditt barn själv suga ut innehållet ur plastsprutan.

LÄS OCKSÅ: Omega-3 och barns utveckling

3. Distrahera mera

Att distrahera sitt barn kan vara en bra lösning för att slippa sura miner när det är dags att ta sina flytande vitaminer. Titt ut-leken, sånger eller liknande som får ditt barn att tänka på annat är smart att ta till.

4. Låtsas som att de inte får

Omvänd psykologi fungerar ofta väldigt bra på små barn. Låt hela familjen få flytande vitaminer först så kommer barnet också att vilja ha.

5. Flytande vitaminer kan bli en mysig stund

Skapa en fast rutin och kombinera det med en aktivitet som barnet tycker extra mycket om. Mys tillsammans med barnet och gör intaget av flytande vitamin till en naturlig del av stunden tillsammans. På så sätt skapar man positiva associationer till att ta sina vitaminer.

LÄS OCKSÅ: Omega-3 och amning

6. Gör dig av med din egna rädsla

Många av oss kan ha dåliga erfarenheter av att ta vitaminer eller omega-3 i flytande form. Många har inte tagit flytande vitaminer eller omega-3 i flytande form på många år och minns smaken och lukten som något negativt, trots att flera av dessa produkter har fått en mycket bättre och mildare smak de senaste åren. Läkare menar vidare att barn inte har något emot att ta flytande vitaminer och omega-3, och att vissa barn till och med gillar det. Kom bara ihåg att förvara flaskorna i kylskåpet och inte låta de bli för gamla. Då kan smaken påverkas och bli härsken.