Bra hud inifrån och ut med vitaminer

Huden behöver riktig näring både från in- och utsidan för att den ska hålla sig frisk och sund. Rätt hudvård tillsammans med vitaminer är bra för huden. Här är våra bästa tips för en sund hud.

Du är vad du äter. En dålig kosthållning kommer att synas både på ditt yttre och märkas i kroppen. Hudcellerna skapas i det innersta hudlagret och får nöja sig med de näringsämnen som finns kvar när de mer vitala delarna av kroppen har fått sitt. Tricket för en sund hud är alltså att se till att du får i dig tillräckligt med näring som din hud behöver, tillsammans med bra hudvård.

LÄS OCKSÅ: D-vitamin för huden

Sund hud med rätt vitaminer

Vitamin-A bidrar till att bibehålla en normal hud. Bra källor till a-vitamin är:

  •  Lever, leverpastej, fet fisk, ägg, margarin, mjölk, smör och ost.
  • Frukt och grönsaker, till exempel morötter, broccoli, paprika, grönkål och aprikoser.

Vitamin-C bidrar till normal kollagenbildning som har betydelse för hudens normala funktion. Bra källor till c-vitamin är:

  • Citrusfrukter som exempelvis apelsin och kiwi.
  • Bär som jordgubbar och nypon.
  • Paprika, broccoli, kålrot, spenat och tomat.

LÄS OCKSÅ: Därför bör du äta D-vitamin på sommaren

Enkla tips för en sund hud

Utöver vitaminer, näring och mineraler behöver huden även skötas om från utsidan för att må bra. En åldrande hud behöver extra fuktighet och bör behandlas mer skonsamt än en yngre hud. Här är våra bästa hudvårdstips:

  • Fuktighetsgivande rengöring

Med åldern blir huden mer torr och känslig. Det är därför viktigt med en mild och fuktighetsgivande rengöring som inte torkar ut.

  • Skonsam peeling

Peeling några gånger i veckan avlägsnar döda hudceller som kan hindra fuktkrämen från att verka effektivt. Men tänk på att många traditionella peelingar med korn kan skrapa huden och orsaka skada. Satsa istället på en ansiktspeeling med enzymer som löser upp de döda hudcellerna istället för att fysiskt skrubba bort dem.

  • Fukt och ännu mer fukt

De allra flesta behöver mer fukt när de blir äldre, oftast mer än de själva förstår. Så unna dig en riktigt bra fuktkräm till ansiktet, gärna med hyaluronsyra, och använd den flitigt morgon och kväll. Kom också ihåg att dricka mycket vatten. Friskt vatten är bra för både hud och hälsa.

  • Solskyddsfaktor

Hoppa aldrig över solskyddsfaktorn. Solen orsakar nämligen en stor del av hudens åldrande som rynkor och pigmentfläckar. Kom ihåg att solbrännan snabbt försvinner, det gör inte rynkorna. Och ja, du blir förstås brun även om du skyddar dig mot solen. Det tar lite längre tid, men i gengäld får du en djupare färg som varar längre.