Immunsystemet & D-vitamin

När ditt barn börjar på förskola börjar ofta ett helt nytt kapitel i livet med sjukdomar, förkylningar och ännu fler förkylningar. Men det finns några saker man själv kan göra för immunsystemet. Här är några tips som kan hjälpa till hålla barnen och resten av familjen lite piggare.

Under barnens första år på förskola är det vanligt att de är sjuka väldigt mycket. Förskolan fylls av bakterier som smittar mellan barnen och troligtvis kommer även ditt barn och hela din familj bli smittade tids nog. Varje gång vi blir sjuka producerar vårt immunsystem fler antikroppar och blir både starkare och bättre på att bekämpa sjukdomar. En av Norges främsta experter på just immunsystemet, Professor Anne Spurkland, har beskrivit händelseförloppet enligt nedan i sin blogg.

Tips för bättre immunsystem

Att helt undvika alla infektioner och sjukdomar bör alltså inte vara något att sträva efter. Tvärtom så är det viktigt att barnen är sjuka för att bygga upp ett immunsystem som gör att de kan hålla sig friska senare i livet. Men visst vore det bra om barnen kan undvika att vara sjuka så ofta?

Här är några tips på hur man kan hjälpa immunsystemet på traven:

1. Fem om dagen

Försök att äta fem portioner med frukt och grönsaker varje dag för att få i dig hela dagsbehovet av de vitaminer du behöver. Vitamin a, c, d och flera b-vitaminer hjälper ditt immunsystem att fungera som det ska. Ju mer varierat du äter, desto bättre.

LÄS OCKSÅ: Omega-3 och barns utveckling

2. Tvätta händerna!

Att tvätta händerna är det enklaste och mest effektiva sättet att slippa bakterier och smittor. Men det kan vara lättare sagt än gjort att få små barn att tvätta händerna noggrant. Tricket är att göra det roligt. Prova att sätta på en barnvideo, lär er texten och sjung samtidigt som ni tvättar händerna så blir handtvättningen genast roligare.

3. Lite smuts är bra

Eftersom immunsystemet producerar fler antikroppar när vi utsätts för infektioner och blir starkare, är det bra att låta barn få vara barn och bli smutsiga. Att rulla runt i leran, stoppa smutsiga fingrar I munnen och ha kontakt med djur tidigt gör dem mer motståndskraftiga mot sjukdomar.

LÄS OCKSÅ: Recept på fisk som barn gillar