Omega-3, träning och leder

Många tror att värkande knän och att inte kunna skruva upp syltlocket själv är vanligt, och helt enkelt något man bara får acceptera när man blir äldre. Men behöver det verkligen vara så? Faktum är att träning är bra vid ledbesvär och även omega-3 kan vara bra tillskott för dina leder.

När man blir äldre är det ofta i höfter och knän man börjar känna av den första värken. Med åren kan förändringar i ledbrosk och ledband orsaka smärta, svullnad och minskad rörlighet. Men även om detta drabbar många över 40 år, finns det en hel del som du kan göra själv för att förebygga och lindra symptomen.

Pharbio Omega-3 Active – för dig med en aktiv livstil

Bra med träning vid ledbesvär

Att träna ger så många positiva hälsoeffekter att det faktiskt är dumt att låta bli. Det motverkar att lederna blir stela och stärker muskulaturen så den orkar stötta upp och avlasta lederna. Det är särskilt bra med träning vid ledbesvär för även om du redan har reumatism kommer du att hålla dig i form bättre med hjälp av regelbunden träning. De förändringar i kroppen som sjukdomen orsakar kommer inte att vara lika stora och besvärande. Börja med att se till att du får minst 30 minuters fysisk aktivitet varje dag. Det går fint att dela upp det på flera tillfällen under dagen, till exempel 15 minuters promenad till jobbet och 15 minuter hem igen.

Värkande leder mår bra av rörelse

Det är viktigt att välja en träningsform som inte belastar lederna för mycket. Simning och andra typer av vattenträning passar perfekt, särskilt i en uppvärmd bassäng eftersom värmen lindrar värk och ger ökad rörlighet. Även cykling, längdåkning, lätt gymträning, styrketräning med maskiner eller stavgång bra exempel på träningsformer med låg belastning på lederna. Om det var länge sedan du tränade är det viktigt att lyssna till din kropp. Det är vanligt att värken tilltar till en början, eftersom leder och muskler utsätts för ovana övningar. Men om värken inte går över efter en längre period med träning kan det tyda på att träningsformen belastar lederna för mycket och att du borde prova någonting annat. En fysioterapeut kan hjälpa dig att hitta en träningsform som passar dig och dina behov bäst.